Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kezdolap1.jpgjatekok1.jpgletoltes1.jpg

League of Legends Elo Boost

 


nasustcover.png

 

5.1 Patch

Nasus - the Curator of the Sands

Magyar Nasus Guide

"Life is a part of cycle. Yours is over"

nasus.jpg

Sziasztok!
Betrayer33 vagyok EUWest Platinium 3

https://www.facebook.com/Betrayer33 Likeokat Megköszönöm :)
és ez itt az én Magyar Nasus Top-Lane Guide-om :)

 

flash.pngtp.jpg      ghost.pngtp.jpg

 

Rúnák és Mesterségek:

Most 3 féle Nasus Rune-t fogok nektek bemutatni, 2-t amit érdemes mindig meghagyni a Rune oldalakon, illetve 1-et ami a kevés Rune oldallal rednelkezőknek is megteszi. Amiért viszont érdemes 2 Rune oldaldt csinálni Nasusnak az a két féle laner tipus miatt van (Varázs sebzést okozó laner/Fizikális sebzést okozó laner), és egyértelműen ha soloQ vagy Draft Mode-ban játszunk látni fogjuk a játék kezdete elött, hogy milyen tipusú lanerrel fogunk szembe szállni.

 

Nasus Rune Armorral:

nasusrunearm.png

Nasus Rune Magic Resistel:

nasusrunemres.png

Nasus Rune Kiegyensúlyozottan:

nasusrune.png

nasusmasteries.png

 

Spellek Maxolási sorrendje:

nasusspellorder.png

 

Build:

 

Kezdés opciók:

clotharmor.pngAd laner cristalineflask.pngAp laner doranshield.pngAdc laner

Első haza teleportálás után:

glacial-shroud.pngAd laner ellen kindlegem.pngAp laner ellen nullmagicmantle.pngbootsofswiftness.pngErős Ap laner ellen.

Folytatás:

ninjataby.pngfrozen-hearth.pngsheen.pngAd laner ellen mercury.pngspiritvisage.pngsheen.pngAp laner ellen

Jöhet a Trinity Force:

trinity-force.png Trinity Force után viszont legyen mindkettő CdRed item attól függően hogy a lane-ezés során melyiket hagytuk ki: frozen-hearth.pngspiritvisage.png

 

Végleges példa buildek:

Full Ad Team ellen: ninjataby.pngfrozen-hearth.pngtrinity-force.pngranduins.pngthornmail.pngsunfire-cape.png

4 Ap+Adc Team ellen: mercury.pngspiritvisage.pngtrinity-force.pngfrozen-hearth.pngbanshees.pngga.png

3 Ap+Ad+Adc Team ellen: mercury.pngfrozen-hearth.pngtrinity-force.pngspiritvisage.pngbanshees.pngga.png

Kiegyensúlyozott Team ellen: mercury.pngfrozen-hearth.pngtrinity-force.pngspiritvisage.pngranduins.pngga.png

 

Cipőkre Pedig Piros vagy Kék fejlesztést érdemes rakni.

Piros: Teamfight teamcomp

Kék: Splitpush teamcomp

 

Nasus előnyei/hátrányai:

+Late Game Champion
+Sustain laner
+Lifesteal
+Nagyon tankos emellett nagyon sokat sebez ha jól stackelsz
+Ellenfél Adc-k rémálma

-Könnyű szivatni a korai fázisokban
-Farm függő
-Immobilis, ha CC-zik nagy a sebzés kiesése
-Könnyű counterelni

 

Képességek:

nasus_passive.pngSoul Eater(passzív)
Ez az a képesség ami a lane sustaint fogja adni nekünk, a harassoláson alapuló lanerek ellen ez lesz a túlélő eszközünk.

nasusq.pngSiphoning Strike(Q)
Ez az a képesség amitől Nasus Nasus lesz, próbáljunk a lane fázisban minél több miniont le lasthitelni ezzel a képességgel, hogy minnél veszélyesebb sebzésünk legyen, a junglernek is ha kell írd hogy lehetőleg ne gankeljen fölösen amíg nincs elég stacked, illetve amit tarts észben, hogy a lane fázisban Nasusnak fontosabb a farm (stack) mitn a kill, persze ha nagyon gyorsan outscale-eled az ellenfél lanert akor öld meg de semmiképp ne erőlködj trade-elésekkel hogy megöld az ellenfeled, inkább stackelj annyi, hogy ha meg akarod ölni akkor csak Wither(W), majd utána nyomsz 4-5 Qt.

nasusw.pngWither(W)
Nagyon erős 1v1 képesség, az Attackspeed mellett még movespeed-et is csökkent ami miatt Nasus az Adc-k rémálma is 1v1-ben. Teamfightban nagyon fontos hogy ezt az ellenfél Adc-re rá tudjuk nyomni.

nasuse.pngSpirit Fire(E)
Ezt a képességet oda rakod, ahol fightolni akarsz/fogsz, az armor mennyiség amit levon(40 maxolva) az ellenféltől az brutális főleg adc-k ellen, viszont ne használjuk túl sűrűn pusholásra, mert nagyon eszi a manát, illetve lane fázisban próbáljuk meg nem is nagyon használni, mert bepusholja a lane-t nekünk viszont az a jó ha freezelünk a turretünktől picire és biztonságban tudunk ezáltal Q-t stackelni.

nasusr.pngFury of the Sands(R)
Ez az Avatar képességünk: Több hp, több sebzés, több Aoe.
Ez által csökken az ellenfél diveolási lehetősége, illetve késöbb félelmetessé fálig a 2v1 az ellenfélnek.
Ha az ellenfél Allinozik és már van valamennyi stacked, ultizz be te is, de ha fél hp-ra esel és eddig nem nyerted a trade-et nyomj még egy Withert(W) az ellenfélre és hátrálj meg.

 

 

Summoner Spellek:

 

tp.jpgTeleport
Alap summoner képesség, göröngyös lane-ezés miatt az első 15 percbe kb. csak arra fog kelleni hogy ha nagoyn lepokeolnak, gyorsan visszaérjünk a lane-re ne veszítsünk sok farmot, illetve késöbb egyérteéműen hogy splitpusholhassunk majd a csapatunk segítségére siethessünk ha kell.

 

flash.pngFlash
Nagyon sokáig Ghostot használtam Nasuson, de amit észre vettem hogy movementen alapuló gapcloseren kívül nasusnak semmi mása nincs és lategame-ekben nem elég a Ghost, ha CC-znek akármilyen tankos vagy könnyen letudnak darálni kiteolással fűszerezve, viszont ha az adc-re Witherezel ő használ egy gapclosert te meg a pofájába flashelsz majd EQ, marad kb 150 hpja, illetve van amikor CCzni próbálnak mondjuk egy Caitlyn/Jinx trap vagy egy Morgana Q, amit ki is kell kerülnöd és már azzal elég időt nyernek a kiteoláshoz, inkább Flasheljük át és onnan nincs menekvés, illetve a korai lane fázisokban sokszor meg eshet hogy picit benézel egy nagyobb harassot, és pl az ellenfél Top laner ignite-ot hozott és neked muszáj Flashelni, a Ghost ilyenkor nemtud elég lenni.

 

ghost.pngGhost
Kevés CC-vel rendelkező ellenfél csapatok ellen nagyonjó. Chaseelésre, ellenfél Adck elérésére teamfightokban úgyszint tökéletes kevés CC mellett, de mint mondtam egy ideje én a Flasht preferálom.

 

 

Kitérés az Itemekre:

 

Kezdő kombinációk:

clotharmor.pngCloth Armor
Az összes melee Ad top lanerek ellen én Cloth armor+5 potion-el kezdek, ugyanis elég sebzés csökkentést és sustaint adnak a potionok addig amíg összegyűlik kb 800-900 gold amiből megtudom venni a Glacial Shroud-ot +Ward meg pár potit a laneezés folytatására és a hatékonyabb Q stackelésre.

 

doranshield.pngDorand's Shield
Az egyik legjobb kezdés rangedek ellen pl Nidalee vagy egyébb adc-k ellen, ugyanis az AA harassot elég nagy mértékben csökkenti, illetve hp regen sustaint is kapunk.

cristalineflask.pngCristalline Flask
Ezt pedig az Ap bully laneerek ellen szoktam venni, ugyanis ha már kezdünk dominálni a lane-en még akkoris idegesítő mennyiségű poke sebzésük marad ami ellen a trade-hez a mana is szükséges illetve a plusz sustain.

bootsofswiftness.pngBoots of Swiftness
Én azt mondom a cipő kezdést felejtsük el.

 

Early Game Itemek:

 

glacial-shroud.pngGlacial Shroud
Ad laner ellen mindig ez legyen az az item amit megveszünk első hazatérésünkkor, ugyanis a CDred nagyon kell a tökéletes Q stackeléshez, a manapool pedig csak egy mellékes pozitívum.

kindlegem.pngKindle Gem
Ap laner ellen ha lehet inkább ezzel az itemmel térjünk vissza a lanere mint Magic Resistel, vagy nincs nagy gond a lane-ezéssel akkor maradjunk a laneen amíg össze nem gyűlik 1500 gold hogy még magic resistet és wardot is tudjunk venni a visszatéréshez.

frozen-hearth.pngFrozen Hearth
Ad laner ellen legyen ez az első kész itemünk 20% Cdredje miatt ami lehetővé teszi hogy stackünk mennyisége az egekbe törjön.

spiritvisage.pngSpirit Visage
Ap laner ellen legyen ez az elsé kész itemünk 10% Cdredje miatt, illetve ha nemvészes a lane-ezés vegyünk egy glacial-shroud.pngGlacial Shroudot a kindlegem.pngKindle Gem után, majd ezután építsük fel a Spirit Visage-t.

trinity-force.pngTrinity Force
Mobilitásként és még félelmetesebb sebzés érdekében vegyünk egy tryforce-t, ha megvan a Frozen Hearth illetve a Spirit Visage.
Építsük ebben a sorrendben: sheen.pngSheen -> phage.pngPhage -> zeal.pngZeal ->trinity-force.pngTrinity Force

 

 

Late Game Itemek:

 

randuins.pngRanduin's Omen
Mégtöbb tankosítás, kiteolást jobban akadályozó Late Game itemünk.

ga.pngGuardian Angel
Utólsó Itemként egy második élet mégtöbb Armor és Magic resisttel együtt.

thornmail.pngThornmail
Full Ad de 3 Ad TeamComp ellen is tökéletes tud lenni egy GA helyett.

sunfire-cape.pngSunfire Cape
Csak Full Ad team ellen (4 Ad+support) érdemes venni, azaz én úgy gondolom ha nem full ad a team akkor kiegyensúlyozott buildben nincs olyan armor item amit a Sunfire cape szerintem jobban helyettesítene.

 

 

Carryzés Nasussal:

Nagyrészt amit hallhatunk játékosoktól ha Nasusról kérdezünk az az lesz hogy: Late Game SZÖRNY OMG!, viszont ez nem egészen így van. Nasus pontosabban egy Q által erősen scale-elhető karakter.

Pontosabban lefordítva Nasus erős tud lenni akár a játék bármelyik fázisában. Nasus nem az itemek mennyiségétől lesz erős mint a legtöbb Late Game karakter, Nasus attól függően lesz erős, hogy hogy használod a képességeit és hogy tudsz sokat farmolni Q-t stackelve.

Amit meg kell értened, hogy Nasus már level6 után iszonyat erős tud lenni, csak rajtad múlik hogy mennyire tudsz jól stackelni, ha pl van kb 130 stacked level6on, akár erős early lanereket is All-innal megölhetsz, de persze Nasus nem az early fázisok All-in karaktere, illetve jobb picit többet stackelni és nem trade-ekre manát pazarolni.
Amire igazán kell figyelned, hogy 20 percig minél többet stackelj (legalább 350-400), majd turreteket rombolj vég és akár 1v2 fightokat lazán megnyerj mégtöbb turret leszedése érdekében.

 

Hogyan szerezzünk minél több Q stacket a lane fázis során?

Nos Mastery és Runeból alapból van 10% Cdredünk, és mint azt említettem ha elég tűrhető a laneezés, próbáljuk meg a glacial-shroud.pngGlacial Shroud-ot illetve a kindlegem.pngKindleGemet egymás után minél elöbb megvenni, hogy ez által 30% CDredel iszonyat mennyiségű Q stacket szerezzünk.

Időhöz mért átlagos saját Q mennyiség:
120+ 9 percnél
250+ 15 percnél
350+ 18 percnél
400+ 20 percnél

Természetesen megesik hogy ez nem jön össze, de 20 perc körül amikor a lane fázisok kb végetérnek, nagyon könnyű a stackeket pótólni ha már legalább 30% Cdred-ed van, de ezt próbáljuk meg elkerülni, 20 perc után helyrehozni az alacsony mennyiségű stackjeinket nem túl jó ötlet a csapatunk magárahagyása érdekében. Ha van legalább 300 stackünk 20 percnél még pont jók vagyunk, építsünk tankra majd kezdjünk el fightolni vagy splitelni.

 

Korai Farmolás:

Én azt mondanám hogy az első 5 perc laneezés a legmeghatározóbb Nasussal, hogy mik azok a minionok amiket kihagysz erős poke elkerülése érdekében, és mik azok a minionok amiket Q-val letudsz biztonságosan és le is Lasthitelsz illetve azok amiket a Q Cd-je alatt letudsz Lasthitelni

Fontos hogy próbáld meg elkerülni az olyan Lasthiteket amik túlzott mennyiségű harassot vonnának maguk után.
Ha necces a laneezés és az ellenfél 60 farmja mellett neked 30 farmod van ebből 28 Q stackelve még simán jó vagy nem para, csak figyelj arra hogy ha tényleg necces a farmolás akkor harassér cserébe te meg Q stackeket gyűjts legalább, olyan farmot inkább ne szedj le amit nem stackelve Lasthitelsz, de jelentős harass bekapásával jár.

Ami nagyon fontos még hogy Nasussal az első 15 percben SEMMIKÉPP se pusholj, freezeld a lane-t, ha lehet a Spirit Fire-t (E) egyáltalán ne is használd, mer bepusholja a lanet, illetve ne AutoAttackol rá az ellenfél lanerrel mer az ellenfél minionok letauntolásával úgyszint PUSHOL a lane.

 

Mid Game avagy "Engedjük szabadon a kutyust"

Hülyére stackeltük magunkat? Elég tankosak vagyunk?

Zsír akkor kezdjünk el tornyokat szedni, menjünk midre is ha még fenn áll mindegyik turret, szedjünk le legalább egyet, segítsünk a teamnek Drake-et szedni, viszont semmiképpse maradjunk topon a játék egész hátralévő idejében, ha eleget stackeltél tankos vagy, félelmetes vagy akkor menj segíts a teamnek és Carryzd őket.

Ha Carryzni akarsz minimum legyen 300 stacked 20 percnél (az a tényleges minimum).
Ha kész a Frozen Hearth, Spirit Visage és a Trinity Force meg persze egy jó csuka, már elég erős vagy ahhoz hogy meglepd az ellenfelet.

Ha viszont ilyen 23-25 percnél éred csak el a 300 stacket, akkor bocsi azt kell mondjam hogy csak egy átlagos Nasus vagy nemrossz sebzéssel és kisebb tankosítással. Nem arról van szó, nem rossz de nem lesz elég ahhoz hogy igazán Carryzz, hogy az ellenfélnek tényleg félnie kelljen tőled, mert hypercarry módba kapcsoltál és félelmetes a sebzésed, tehát ha tényleg carryzni akarunk akkor legyen meg az a 350+ Stack 20 percnél rendben?

 

Late Game:

Nasus egy LATE GAME SZÖRNY!!...

Nem.. nem az...
Nasus iszonyat erős mint Bruiser/Tank, de ez nem azt jelenti. Nasus nem egy Assassin aki másodperc alatt az ellenfelek mögélép és letörli őket a pályáról mielött észrevennék. Neki közel kell sétálnia Engage-elnie kell.
A Late Game az Assassinok és Adc-ké akik ha jól végzik a dolgukat akkor 5 sec alatt leburstölnek mégha 6 Defensive Itemed is van.
Nasusnak és általában más melee tankoknak is a nagyon Late game nem nagyon jó ha nincs egy elkerülhetettlen gap closerük.
Ha már mindenki full builden van lehet akár 1000 stacked is, egy jó Adc simán ledarálhat kisebb segítséggel és veszthetsz is.
Pont ezért próbáljunk meg nagyon jól helyezkedni, okosan fightolni, vagy egy splitpushal jól időzíteni. :)

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lol

(BestKataHun98, 2015.04.23 05:46)

hi, nagyon durván jó lett a guide!!!
és tök zsír hogy végre valaki csinál magyarul mer ahogy észrevettem a tiedein kívül egy büdös rendes guide nincs fenn magyarul (elég szégyen).
úgyhogy így tovább!!! illetve kérdésem az lenne hogy a sion toplane guide-od mikorra várható?

cím

(dipklex98, 2015.01.18 18:38)

szép így tovább :)